Dé online marketing specialist sinds 2014

Snelheid en SEO

Datum: 04-08-2021

Snelheid en SEO

Snelheid als ranking factor

Een snelle website wordt steeds belangrijker. Niet alleen willen gebruikers snel antwoord. Ook je positie in zoekmachines wordt bepaald n.a.v. de snelheid van je site. Hoe meet je de snelheid van je website? En waarom is dit precies zo belangrijk? In deze story lees je meer.

Waarom is een snelle website belangrijk?

Wanneer gebruikers te lang op visuele feedback moeten wachten op mobiele apparaten, haken ze steeds sneller en vaker af. Voor veel sites komt dit neer op een enorme gemiste kans, vooral wanneer meer dan de helft van de sites wordt verlaten als het laden van een mobiele pagina meer dan 3 seconden duurt. We zien nu dat voor het overgrote deel het mobiele bezoek ruim hoger ligt dan het bezoek via desktops. 
Naast gebruiksvriendelijkheid wordt ook je ranking voor vooral mobiele zoekopdrachten(SEO) mede bepaald door de snelheid van je website. 

Welke tools gebruiken om je snelheid te meten?

Het Google Search- en Ads-team hebben twee nieuwe snelheidsinitiatieven aangekondigd om de gebruikerservaring op internet te verbeteren. Beide initiatieven bevelen site-eigenaren en -ontwikkelaars aan aandacht te besteden aan gebruikersgerichte tools zoals GTMetrix, Lighthouse en PageSpeed ​​Insights en praktijkgegevens (zie bijvoorbeeld Chrome User Experience Report) om gebruikerservaringen te checken en te verbeteren.

Snelheid als ranking factor mobiele zoekopdrachten

Snelheid wordt al een paar jaar gebruikt als ranking factor voor mobiele zoekopdrachten. Gebruikers willen snel antwoorden op hun vragen vinden en uit gegevens blijkt dat mensen er echt om geven hoe snel hun pagina's worden geladen. Het Search-team kondigde al aan dat snelheid een ranking-signaal zou zijn voor desktopzoekopdrachten in 2010 en vanaf juli 2018 is paginasnelheid ook een ranking factor voor mobiele zoekopdrachten.

Als je een ontwikkelaar bent die aan een site werkt, is dit een goed moment om de prestaties van de site die je aan het bouwen bent te checken met behulp van de daarvoor beschikbare tools die je we hierboven hebben genoemd. Haal jouw site bijvoorbeeld eens door PageSpeed Insights om te zien hoe hoog jij scoort en krijgt direct tips om je performance te verbeteren!

Onze hulp nodig?

Wil je graag onze hulp om de snelheid of SEO van je website te verbeteren? Bekijk dan hieronder onze diensten:

> Ik wil graag hulp bij SEO/SEA
> Ik wil graag een snelle website


Overzicht stories

Ook interessant?

Onze insights en nieuwtjes op het gebied van Tech, Online Marketing en Social Media.

Hoe 'groen' is jouw WordPress website?
Hoe 'groen' is jouw WordPress website?
Surlinio is vanaf 2022 CO2 neutraal. Dat hebben we op een aantal manieren bereikt, en een daarvan is de manier waarop wij websites bouwen.
Surlinio Golden Partner van PrestaShop
Surlinio Golden Partner van PrestaShop

Feest! Surlinio is onlangs Golden Partner van PrestaShop geworden. Nu vraag je je misschien af wat dat eigenlijk inhoudt of wat PrestaShop eigenlijk is. In deze story lees je hier meer over.
Facebook pixel
Facebook pixel
De Facebook Pixel is een code die bijhoudt welke pagina’s jouw websitebezoeker bekijkt. Met deze gegevens kun je vervolgens verschillende acties ondernemen met jouw online marketing. We noemen dit remarketing, want je brengt opnieuw iets onder de aandacht bij iemand die hier al eerder interesse in heeft getoond. In deze story lees je meer over de Facebook Pixel.