Dé online marketing specialist sinds 2014

Snelheid en SEO

Datum: 04-08-2021

Snelheid en SEO

Snelheid als ranking factor

Een snelle website wordt steeds belangrijker. Niet alleen willen gebruikers snel antwoord. Ook je positie in zoekmachines wordt bepaald n.a.v. de snelheid van je site. In deze story lees je meer.

Waarom is een snelle website belangrijk?

Wanneer gebruikers te lang op visuele feedback moeten wachten op mobiele apparaten, haken ze steeds sneller en vaker af. Voor veel sites komt dit neer op een enorme gemiste kans, vooral wanneer meer dan de helft van de sites wordt verlaten als het laden van een mobiele pagina meer dan 3 seconden duurt. We zien nu dat voor het overgrote deel het mobiele bezoek ruim hoger ligt dan het bezoek via desktops. 
Naast gebruiksvriendelijkheid wordt ook je ranking voor vooral mobiele zoekopdrachten(SEO) mede bepaald door de snelheid van je website. 

Welke tools gebruiken om je snelheid te meten?

Het Google Search- en Ads-team hebben twee nieuwe snelheidsinitiatieven aangekondigd om de gebruikerservaring op internet te verbeteren. Beide initiatieven bevelen site-eigenaren en -ontwikkelaars aan aandacht te besteden aan gebruikersgerichte tools zoals GTMetrix, Lighthouse en PageSpeed ​​Insights en praktijkgegevens (zie bijvoorbeeld Chrome User Experience Report) om gebruikerservaringen te checken en te verbeteren.

Snelheid als ranking factor mobiele zoekopdrachten

Snelheid wordt al een paar jaar gebruikt als ranking factor voor mobiele zoekopdrachten. Gebruikers willen snel antwoorden op hun vragen vinden en uit gegevens blijkt dat mensen er echt om geven hoe snel hun pagina's worden geladen. Het Search-team kondigde al aan dat snelheid een ranking-signaal zou zijn voor desktopzoekopdrachten in 2010 en vanaf juli 2018 is paginasnelheid ook een ranking factor voor mobiele zoekopdrachten.

Als je een ontwikkelaar bent die aan een site werkt, is dit een goed moment om de prestaties van de site die je aan het bouwen bent te checken met behulp van de daarvoor beschikbare tools die je we hierboven hebben genoemd. Haal jouw site bijvoorbeeld eens door PageSpeed Insights om te zien hoe hoog jij scoort en krijgt direct tips om je performance te verbeteren!

Onze hulp nodig?

Wil je graag onze hulp om de snelheid of SEO van je website te verbeteren? Bekijk dan hieronder onze diensten:

> Ik wil graag hulp bij SEO/SEA
> Ik wil graag een snelle website


Door Bas Broekarts

Overzicht stories

Ook interessant?

Onze insights en nieuwtjes op het gebied van Tech, Online Marketing en Social Media.

Nieuwe update van Sara
Nieuwe update van Sara
Wie mij nog niet kent: ik ben Sara Wennekes, professioneel windsurfer en woon en train in Den Haag. Sinds mijn laatste blog voor Surlinio is er een hoop veranderd. Vorig jaar organiseerde ik mijn seizoen alleen, had ik geen vaste coach en wisselde ik per trainingsblok van trainingspartners. Nu sta ik sta aan de start van het seizoen MET een team EN een vaste coach!
Oplichters actief
Oplichters actief
Een groot aantal van onze klanten heeft de afgelopen dagen e-mail gekregen van tmbenelux.org, met een verhaal over een registratie verzoek van een domein met een extensie die je nog niet in het bezit hebt.
Hoe wordt mijn website beter gevonden
Hoe wordt mijn website beter gevonden
Het is niet makkelijk om ervoor te zorgen dat jouw website gevonden wordt tussen de 1.9 miljard sites die nu online staan. Hier de Top 8 adviezen om beter gevonden te worden.